Menigte In Theater

TRY-OUT
en
PROEFLESSEN

 

MUZIEK

Ontdek hier het instrument van je dromen!

Neem rustig de tijd om het volledige aanbod te bekijken en beluisteren.

Een goed geïnformeerde en doordachte instrumentkeuze is de belangrijke eerste stap in je muzikale carrière!

Wil je na het bekijken van deze video's graag meer info of een proefles?

Neem dan contact op met het secretariaat.


Nieuwe leerlingen kunnen in september proeflessen volgen.

Je schrijft hiervoor in via mijnacademie.be​; je betaalt nog niet meteen, maar wel ná je proefles en

ten laatste op 30 september als je beslist definitief in te schrijven.

Wil je weleens wat weten over de wondere wereld van WOORD?

Dan is wis, waarachtig en wel het alfabet van tel!

Waar wacht daar de weelderige W van Woord?

Wel ja, bijna beneden op deze webpagina.

Scrollerdescroll maar naar daar...

Is DANS meer je ding, denk je?

Dartel dan direct naar de D.

Succes met je keuze!

Accordeon

De accordeon behoort, hoewel hij een blaasbalg heeft, toch niet tot de blaasinstrumenten, maar tot de toetseninstrumenten. 
Deze toetsen kunnen knopjes of klaviertoetsen zijn. Door het induwen van een toets en daarbij te trekken of te duwen aan de blaasbalg krijg je geluid.
Kies je voor een accordeon, dan kan je alle kanten uit. Want je kan er verschillende muziekstijlen mee spelen: van klassiek, pop, filmmuziek, wereldmuziek tot jazz.
Kortom, voor ieder wat wils!

 

Basgitaar

De basgitaar is een zeer belangrijk instrument in elke muziekstijl en band. Samen met de drum zorgt hij ervoor dat de beat nooit stilvalt en krijgt hij iedereen aan het dansen! De basgitaar behoort tot de familie van de snaarinstrumenten en bestaat in 4, 5 en zelfs 6-snarige versies. Dit fantastische instrument wordt voornamelijk met de vingers bespeelt en je hebt hier je beide handen voor nodig. Bassisten zijn veel gevraagde muzikanten in tal van orkesten: van pop, rock en jazz tot bigbands en elektronische muziek. 
Wie voor de basgitaar kiest, kan alle kanten op en zal zich niet snel vervelen!

 

Blokfluit

De blokfluit is veel meer dan gewoon een schoolinstrument! Blokfluiten bestaan in alle maten, van het piepkleine Garklein-fluitje tot de meer dan twee meter grote subbas. Daarom is ze ook zo geschikt als ensemble-instrument. Leer dit eeuwenoude blaasinstrument écht bespelen, met de juiste articulatie, toongeving en vingerbeweging.

 

Cello

De cello behoort tot de familie van de strijkinstrumenten. Het is eigenlijk een grote viool die je tussen je knieën klemt en die met een pin op de grond steunt. Je zit op een stoel om dit instrument te bespelen. De cello heeft 4 snaren. Je kunt erop strijken met een strijkstok en erop tokkelen zoals een gitaar. 

Er bestaan kleinere en grotere cello’s. Je begint meesstal met een kleinere cello en ongeveer iedere 2 jaar krijg je een maatje groter. Rond je 14e ben je groot genoeg om op de grootste cello te spelen. Een cello kan zowel heel laag als heel hoog spelen; je kunt alleen spelen of in groep en dit instrument komt voor in heel wat muziekgenres zoals klassiek, jazz, pop en rock. Dit maakt van de cello een instrument met veel mogelijkheden!

Je kan in het begin een cello van de Academie huren.

 

Compositie

In de lessen compositie leer je over de verschillende akkoorden en hoe je zelf muziek kan schrijven. We leren hoe je jou eigen muziek kan noteren op de computer en wat je hiervoor nodig hebt.In het filmpje hoor je een compositie van een van onze leerlingen compositie.

 

Contrabas

De contrabas is het laagst klinkende strijkinstrument. Het is te zwaar om op je schouder te leggen en heel wat groter dan de cello, daarom spelen contrabassisten meestal rechtstaand. Contrabassen bestaan in verschillende maten, ook voor kinderen. Met je rechterhand strijk je met een boog over de snaren (arco) of trek je aan de snaar (pizzicato). Met je linkerhand maak je de snaar korter en langer om verschillende noten te spelen. De contrabas heb je nodig in vrijwel alle soorten muziek: hij is onmisbaar in het klassiek orkest, maar speelt ook mee met harmonies, jazzensembles, folkgroepen en als maar vaker ook in pop- en rockmuziek. Uiteraard hoef je je niet te beperken tot begeleiding, maar mag je ook mooie melodieën spelen!

Je kan in het begin een contrabas van de Academie huren.

 

Dans

In de afdeling dans kan je terecht vanaf de leeftijd van 6 jaar. In de 2de graad krijgen de kinderen de eerste twee jaar dansinitiatie. Daarna volgen algemene artistieke bewegingsleer en artistieke training. De verschillende onderdelen zijn “karakterdans” (dansen op o.a. Russische en Hongaarse thema’s), lenigheid, improvisatie op thema’s en balletgeschiedenis, dit alles steeds op muziek. Af en toe worden ook moderne dansen aangeleerd. De totale lagere graad loopt tot de jongeren 12 worden.
Volwassenen starten onmiddellijk met artistieke bewegingsleer en artistieke training.

 

Dwarsfluit

De dwarsfluit heeft een wondermooie klank en is een van de kleinere, lichte instrumenten!

Iedereen kan het leren en na enkele maanden kun je al veel liedjes spelen!

Enthousiaste leerkrachten leren jou stap voor stap alles aan. Door het individueel karakter van de lessen gaat ieder kind vooruit op zijn eigen tempo en is er aandacht voor ieders wensen en behoeften.

Je kan in het begin een dwarsfluit van de Academie huren. Of vraag het eens na bij een harmonieorkest in de buurt. Vaak hebben zij instrumenten te leen of te huur.

 

Elektrische Gitaar

Van het kampvuur tot een groot festival, de gitaar zie je overal en bestaat in de gekste vormen en kleuren! Een gitaar heeft maar liefst 6 snaren en behoort daarom tot de groep van de snaarinstrumenten. Je kan dit instrument met de vingers of met een plectrum bespelen en je zal er je beide handen mee vol hebben. 
Wil jij graag rocken op een elektrische gitaar of bekende liedjes spelen op een akoestische gitaar? Een dikke vette solo leren maken en andere muzikanten leren begeleiden? Dan is gitaar spelen zeker iets voor jou!

 

Fagot

Fagot spelen is voor iedereen: jong en oud! 

De naam fagot komt van het Italiaanse woordje ‘fagotto’, wat letterlijk ‘takkenbundel’ betekent. We spelen dus eigenlijk op een heel lange, houten stok. Deze werd dubbelgevouwen en van gaatjes en klepjes voorzien. De fagot bestaat uit 5 afzonderlijke delen en past in een koffer of rugzak, zo kan je hem makkelijk overal met je meenemen. Muziek maken doe je met behulp van een rietje, een dubbel geplooid stuk bamboe, waar je een mondstuk van maakt.


Fagottisten zijn van nature gezellig aangelegd, en tevens graag gezien in het orkest! 

Na enkele maanden goed oefenen kan je al heel wat spelen! 

Kom het zeker eens proberen,

wie weet wordt jouw keuze wel fagot, begot!

Je kan in het begin een fagot van de Academie huren.

 

Klassieke Gitaar

De gitaar is een van de meest veelzijdige instrumenten: je kan er alle soorten muziek op spelen, alleen of samen met anderen! Zowel muziek van honderden jaren geleden als muziek van nu klinkt er goed op. Speel klassieke muziek of moderne rock, speel een mooie solo of sla de akkoorden aan. Speel gezellig thuis of in de spotlights op een groot podium. Speel heel zacht en gevoelig, of laat je gitaar eens flink scheuren... alles is mogelijk!
De klassieke (of Spaanse) gitaar is de moeder van alle gitaren.
Als je de klassieke gitaar goed beheerst heb je een stevige basis voor andere soorten gitaren en andere speelstijlen. Het is een relatief klein en licht instrument, dat je makkelijk overal mee naartoe kan nemen!

Meer bekijken
 

Harp

De harp is een instrument dat je herkent aan de vele snaren.
Je tokkelt met je vingers van beide handen aan de talrijke snaren, hierdoor behoort de harp tot de tokkelinstrumenten. 
Vanaf de start van het leren spelen, zullen er prachtige klanken weerklinken. De harp biedt een zeer brede waaier aan klankkleuren en mogelijkheden! 
Je kan er alle soorten muziek op spelen en het instrument groeit met je mee. Je hebt grote harpen en kleine harpen, harpen met klepjes, met pedalen, harpen in alle kleuren en nog zoveel meer!
Kom ze allemaal ontdekken in de harples!

 

Hobo

Het woord hobo is afkomstig van het Franse hautbois, wat 'hoog hout' betekent. Daarom wordt de hobo tot de houtblazers gerekend. De hobo wordt met een dubbelriet aangeblazen. Het riet wordt tussen de lippen genomen en door het aanblazen komen beide rietbladen in trilling. Zo ontstaat er een geluid.

De hobo wordt gebruikt om de toon aan te geven waarop de andere instrumenten in een symfonieorkest of harmonieorkest hun stemming aanpassen. De hobo speelt vaak heel mooie zangerige melodieën!

Je kan in het begin een hobo van de Academie huren.

 

Hoorn

Luister jij tijdens het bekijken van een film wel eens naar de muziek? Denk eens aan de muziek van Star Wars, Harry Potter, The Lion King of The Avengers? Het instrument dat je zo vaak hoort in deze bekende muziek is de hoorn!

De hoorn heeft de mooiste en warmste klank van alle koperblazers. Dit komt omdat de buizen van een hoorn helemaal zijn opgerold, net als een slakkenhuis! Je maakt geluid op een hoorn door je lippen te laten trillen. Het geluid gaat dan verder door de buizen en wordt aangepast door de ventielen. 

Uiteindelijk na een lange weg komt het geluid uit de klankbeker waar je je hand insteekt om een mooie klank te vormen en om de hoorn te dragen.

Als je voor hoorn kiest kan je alle kanten uit, van filmmuziek tot pop! Je kan in verschillende grote orkesten spelen zoals een fanfare, harmonie, symfonieorkest of zelfs in een bandje!

Je kan in het begin een Hoorn van de Academie huren.

Meer bekijken
 

Klarinet

De klarinet is een houten blaasinstrument. Dat wil zeggen dat de ‘buis’ waar je doorheen blaast van hout is. Op deze buis zijn metalen kleppen geschroefd. Daarmee kun je met de vingers de gaten in de buis openen en sluiten. Het geluid van de klarinet ontstaat door het trillen van een rietje. De klarinet bestaat uit 5 losse onderdelen. Naast het mondstuk bovenaan en de klankbeker onderaan, zijn er het “tonnetje” en twee splitsbare middelste delen met alle klankgaten en kleppen.

De klarinet hoor je vaak in de volksmuziek, zoals klezmer,

maar ook in de harmoniewereld kom je ze vaak tegen.

Je kan veel verschillende muziekstijlen spelen met de klarinet, van klassiek tot jazz!

In het begin kan je een klarinet van de Academie huren. Of hoor eens rond bij een plaatselijke muziekvereniging. Er zijn in onze regio verschillende harmonieorkesten die instrumenten te huur of te leen aanbieden.

 

Klavecimbel

Het klavecimbel vertoont gelijkenissen met de piano, maar de klank komt anders tot stand: hier zijn het geen hamertjes die de snaren aanslaan, maar pennetjes die aan de snaar plukken, hetgeen een sprankelende klank geeft. 
Tijdens de lessen leren we het instrument kennen: bouw, speelhouding en juiste benaming van de onderdelen. We gebruiken verder leuke methodes met vrolijke tekeningen. Later komen er ook leuke barokstukjes aan bod. Natuurlijk staat er in elke huiskamer geen klavecimbel of orgel: de eerste jaren kom je al een eind met een keyboard of piano… Maar ook kunnen we momenten plannen om tijdens de week in de klas te komen oefenen. Er bestaan verder ook goedkopere en eenvoudig gehouden klavecimbels. 
Als je voor klavecimbel of orgel kiest, kan je meer richtingen uit dan je denkt. Je hebt gelijkaardige technieken geleerd als pianisten, maar maakt op een andere manier klank met je instrument. Je bent vertrouwd geraakt met klassieke stukjes, maar niets belet je om later met je kennis in een bandje mee te spelen als toetsenist, als begeleider te fungeren, of andere leuke projecten te ondernemen!

 

Luit

De luit hoort bij de familie van de snaarinstrumenten en wordt met de vingers getokkeld. Zij is ontstaan in de middeleeuwen en was erg populair tot in de baroktijd. Veel bekende componisten hebben stukken voor haar geschreven maar zij is ook erg geschikt als begeleidingsinstrument voor bijv. zang en blokfluit.

 

Muziekproductie & DJ

 

Orgel

Het orgel is een veelzijdig instrument met een indrukwekkende techniek en een rijke geschiedenis! Je kan op verschillende klavieren, met handen én voeten tegelijk spelen. Je speelt zo dus bas, begeleiding en melodie samen. We hebben de keuze uit vele klankkleuren (registers): elk register komt via een ingenieus systeem overeen met een rij orgelpijpen met verschillende klankkleur, bijna een miniorkest dus! We spelen muziek uit een brede waaier aan stijlen: eigenlijk kan je op een orgel zowat alles kwijt!

 

Piano

De piano is een slag-, toets- en snaarinstrument en werd uitgevonden tussen 1698 en 1709.
Ondertussen heeft het instrument een hele evolutie doorgemaakt. Aan de binnenkant bevinden zich de snaren. Door de toetsen in te drukken slaan de hamertjes tegen de snaren aan, zo komt het geluid tot stand. De piano heeft met zijn 88 toetsen een heel groot toonbereik: je kunt hele hoge en hele lage klanken laten weerklinken. De piano is een heel orkest op zichzelf en een heel veelzijdig instrument, je kunt er niet alleen klassieke muziek op spelen maar ook pop, jazz…
Pianospelen geeft je een gelukkig en blij gevoel!

 

Ritmisch Slagwerk

Er zijn ritmische slaginstrumenten (zoals trommels en het drumstel) en melodische slaginstrumenten (zoals xylofoon, vibrafoon en marimba). Na een eerste instapjaar maak je pas je keuze voor ritmisch, melodisch of allebei.

Slagwerk zie je overal: in elke band of orkest vind je ons terug!

In de slagwerkles leer je spelen in verschillende stijlen:

pop, rock, funk, jazz, klassiek…

Weetje voor ouders: een drumstel hoeft niet luid te klinken, je kan ook op een elektronisch drumstel spelen met een koptelefoon op ;-)

 

Melodisch Slagwerk

Er zijn ritmische slaginstrumenten en melodische slaginstrumenten (zoals xylofoon, vibrafoon en marimba). Na een eerste instapjaar maak je pas je keuze voor ritmisch, melodisch of allebei.

Slagwerk zie je overal: in elke band of orkest vind je ons terug!

In de slagwerkles leer je spelen in verschillende stijlen:

pop, rock, funk, jazz, klassiek…

Je kan een beginnersxylofoon (tafelmodel) huren van de Academie.

 

Saxofoon

Op de saxofoon mogen we oprecht trots zijn! Dit instrument werd door de Belgische Adolf Sax gemaakt. 

Hoewel hij uit koper is gemaakt, behoort hij toch niet tot de koperblazers. Omdat het mondstuk een rietje bevat, behoort hij tot de groep van de houtblazers. Op de S-vormige buis zijn metalen kleppen geschroefd die je met je vingers kan openen en sluiten. Door het blazen op het mondstuk gaat het rietje trillen. Zo krijg je geluid op de saxofoon. De saxofoon bestaat uit 3 grote delen: mondstuk, hals en klankbeker. 

Kies je voor de saxofoon, dan kan je alle kanten uit. Want er is een hele familie saxofoons: sopraan-, alt-, tenor- en baritonsax.

En je kan er verschillenden muziekstijlen mee spelen in verschillende orkesten: van klassiek, pop tot jazz. Kortom, voor ieder wat wils!

Je kan in het begin een saxofoon huren van de Academie. Of vraag het eens bij de fanfare of harmonie in je gemeente. Vaak hebben zij ook instrumenten te leen of te huur.

 

Saz

De saz is een snaarinstrument dat bestaat in verschillende maten. Het komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. De houten klankkast van de saz bestaat uit één stuk en wordt soms aan de zijkant versierd met andere houtsoorten. 
De stempinnen staan niet tegenover elkaar zoals bij de gitaar, maar staan zowel dwars op de hals als aan de onderzijde. Het instrument wordt bespeeld met een dun langwerpig plectrum.
De saz is vooral in Turkije een zeer bekend instrument, maar is ook populair in de rest van de wereld!

 

Trombone

De trombone is de groter broer van de trompet. Je kan de trombone makkelijk herkennen. Hij heeft een lange, gebogen buis, die naar voren steekt. Met die buis (of schuif) kan je naar voor en achter bewegen. Zo krijg je verschillende tonen. Je kan er ook grappige glijtonen of glissando's op spelen. Zo trek je zeker de aandacht!

Met een trombone kan je haast overal meespelen,

van kleine groepjes tot grote orkesten!

Je kan in het begin bij ons in de Academie een trombone huren.

Vaak wordt er gestart met een kindermodel, dat iets kleiner en lichter is.

Bij het harmonieorkest of de fanfare in je gemeente hebben ze misschien ook wel een geschikt instrument liggen.

 

Trompet

De trompet is lid van de koperblazers. Het is een opgerolde koperen buis met drie knopjes (ventielen genoemd) erop. Door de juiste lipspanning kan je alle noten spelen met maar 3 ventielen!

We blazen de lucht door een mondstuk de trompet in, waardoor de lucht gaat trillen doorheen de trompet. Op het einde komt de klank uit de klankbeker en kan iedereen ervan genieten!

Met een trompet kan je eigenlijk overal terecht, van een symfonisch orkest tot een fanfare of bigband, een harmonieorkest

en nog zo veel meer…!

Je kan bij de Academie een trompet huren. Vraag het gerust ook eens na bij de fanfare of harmonie in je buurt.

Wil je specifiek in een fanfare gaan spelen? Dan kan de bugel ook een geschikte keuze zijn. Dit instrument heeft een bredere klankbeker en een zachtere, rondere klank dan de trompet. Ook de bugel is als huurinstrument beschikbaar.

 

Viool

Wist je dat:
- de viool het kleinste snaarinstrument is en de hoogste noten kan spelen?
- de meest beroemde vioolbouwer ooit Antonio Stradivarius is?
- de viool in verschillende maten gebouwd wordt, waarbij men spreekt van 1/4-, 1/2- en 3/4-violen?
- de viool 4 snaren van verschillende dikte heeft en hoe dunner de snaren zijn, hoe hoger ze klinken?
- de strijkstok waarmee je over de snaren strijkt, gemaakt is van paardenhaar, die met een schroef aangespannen worden?
- een goede houding van viool en strijkstok, een mooie klankvorming en een goede intonatie aangeleerd worden in de lessen, alsook een steeds fijnere motoriek, waardoor je mooier en sneller kan spelen?
- de viool één van de belangrijkste instrumenten in een symfonieorkest is?
- je met een viool klassiek, pop, Disney, folkmuziek...kan spelen?
- de viool een melodie instrument is, waardoor samenspelen met piano extra tof is?

Hoor je graag vioolklanken doorheen je huiskamer? Kies dan voor viool!

 

Woord

GEZOCHT: WOORDKUNSTENAAR

Jij laat graag van je horen.

Jij staat graag op een podium.

Jij houdt van verkleden en andere mensen nadoen.

Jij speelt graag toneel?

Dan is Woordlab iets voor jou!


Tijdens de lessen oefent de woordkunstenaar op zijn speciale superkrachten: uitspraak en goed stemgebruik. Je zal spelen met gedichten, toneeltjes verzinnen, articulatie- en stemoefeningen uitvoeren, personages spelen, met je lichaam uitbeelden en nog veel meer! Dit alles om een echte taalmeester te worden die altijd goed uit z’n woorden komt en ervan geniet om voor een klein of groot publiek te spreken.

Ben jij de woordkunstenaar die wil leren durven?

Kom dan naar Woord!!

 

Zang

Als je ervoor kiest om te leren zingen dan ga je een ware ontdekkingstocht tegemoet. Je bouwt er zelfvertrouwen mee op, je leert hoe je op een meer ontspannen manier kan zingen en je leert je expressie te uiten. Je wordt echt vrolijk van de kinderliedjes, Disneymuziek, musicalsongs en je leert ook zingen in allerlei talen. Maar er is meer: je zingt muziek van componisten waar je misschien nog nooit van gehoord hebt of toch wel? 
Wie kent er niet het wiegenlied "Guten Abend, gut' Nacht" van Brahms? Waarschijnlijk heeft dit muziekmobiel boven je kinderbed gehangen bij het inslapen!
Ga je voor zang, dan leer je genieten van een heel apart instrument: je eigen stem!

 

Jazz/Pop/Rock Zang

Als je ervoor kiest om te leren zingen dan ga je een ware ontdekkingstocht tegemoet. Je bouwt er zelfvertrouwen mee op, je leert hoe je op een meer ontspannen manier kan zingen en je leert je expressie te uiten. Je wordt echt vrolijk van de kinderliedjes, Disneymuziek, musicalsongs en je leert ook zingen in allerlei talen. Maar er is meer: je zingt muziek van componisten waar je misschien nog nooit van gehoord hebt of toch wel? 
Wie kent er niet het wiegenlied "Guten Abend, gut' Nacht" van Brahms? Waarschijnlijk heeft dit muziekmobiel boven je kinderbed gehangen bij het inslapen!
Ga je voor zang, dan leer je genieten van een heel apart instrument: je eigen stem!

 

Muziek op Maat

De afdeling Muziek op Maat is er voor kinderen, jongeren en volwassenen met specifieke onderwijsbehoeften: fysieke en/of mentale beperking, leerstoornis, ASS,... 
Tijdens de wekelijkse lessen maak je kennis met verschillende instrumenten, zoals de piano, gitaar, drum,... Je leert liederen spelen via het notenschrift of een aangepaste kleurenmethode. Het accent ligt op het proces en de muziekbeleving, al is het resultaat niet minder indrukwekkend. Elk jaar kan je schitteren voor publiek tijdens het jaarlijks concert!

 

Woord op Maat!

Nieuw in 2021 !

Hou je van toneel spelen en droom je ervan om op een podium te staan?

Woord op maat is er voor kinderen, jongeren en volwassenen die door een beperking niet altijd aan hun trekken komen in de gewone toneellessen. In een klein groepje gaan we door middel van taal en spel aan de slag. Via verschillende werkvormen leren we ons uitdrukken op een podium. Spelplezier staat altijd voorop!

Alle leerlingen van Woord op Maat treden 1 keer per jaar op tijdens een concert met de andere leerlingen.

 

Vaak gestelde vragen

... zijn nooit domme vragen!

Je vindt een heleboel antwoorden op onze frequently asked questions-pagina :